Páginas

miércoles, 18 de agosto de 2021

Francisca Rius i Sanuy, una artista de mèrit.

 

Francisca Rius i Sanuy, 1920.
Francisca Rius i Sanuy era una professora de Belles Arts de l'Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, institució privada dedicada a la formació i promoció de les dones fundada per Francesca Bonnemaison. Dels seus mèrits en parla un article de la revista Feminal amb data del 25 d'Octubre de 1914 titul·lat, valgui la redundància, "Una artista de mèrit". En ell es menciona l'evolució de la Francisca des del seu pas per l'Escola d'Arts i Oficis i Belles Arts de Barcelona on aconseguiria les millors qualificacions i premis com la menció honorífica de l'Exposició Nacional d'Arts Decoratives de Madrid l'any 1913, entre molts altres reconeixements.
Al 1916 es casa amb el també dibuixant i il·lustrador Josep Ribot i Calpé. S’obre una nota etapa. Ara bé, una certa rivalitat del marit davant la capacitat artística de la muller, l’ambient patriarcal dominant a l’època, la incertesa econòmica en què la família va viure habitualment i les successives maternitats obliguen Francisca a replegar-se i a actuar amb discreció. El 1917 té el seu primer fill, el 1918 una filla i en els anys successius fins al 1926, té un total de sis fills, dels quals només sobreviuen quatre.
Malgrat les obligacions familiars, l’any 1920 ingressa com a professora d’arts aplicades a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, fundat i dirigit per Francesca Bonnemaison, on impartirà classes fins al juny de 1936. Al llarg d’aquests cursos produeix  un munt de dibuixos per a patrons de brodats, generalment amb motius florals, que eren venuts a una important casa de teixits de Barcelona.
L’estiu del 1927, la família va a viure a Gràcia, al carrer Milà i Fontanals, i ja s’hi quedarà. Aquí la sorprèn la Guerra Civil. El setembre de 1936 continua treballant a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, ara gestionat per la Generalitat i seguirà fent classes fins a finals de gener del 1939.
En els anys de la Guerra Civil la família viu les situacions dramàtiques habituals del conflicte bèl·lic.  Quan el fill gran, Jordi, s’incorpora a l’exèrcit, i per tal que se senti més a prop de casa, la Francisca inicia la redacció d’un dietari, “Diari íntim”. 3 L’adreça al fill absent on aboca vicissituds del dia dia, de la família i també de l’impacte de la guerra a Gràcia, els bombardejos, les llargues cues per a aconseguir alguna cosa per dur-se a la boca, les restriccions i la misèria dels àpats familiars…
El 28 de gener de 1939 escriu això: “El teu pare i jo hem estat destituïts, però confio que jo podré tornar a l’institut”. No va ser així. A partir de llavors, va haver de quedar-se a casa.  Pinta pantalles per a làmpades, ventalls, algun pendó. S’agafa al que troba, sense abandonar mai el dibuix.


1 comentario:

  1. "Interessant article vers la Francisca Rius i Sanuy , professora de Belles Arts de l'Institut de Cultura i Biblioteca popular de la dona.
    Reportatge biografic molt interesant , una gracienca molt poc valorada per tot el currículum lograt en el seu moment.
    Va escriure durant la guerra , davant la marxa del seu fill , Diari Intim , on relata el dia a dia de la familia i el impacte de la guerra a Gràcia ( apuntat per comprar i lleguir)
    Ahir 18 d'agost 2021 , en la casa on va viure al carrer Milà i Fontanals n°29 es va descobrir una placa en homenatge a una ARTISTA DE MÈRIT.
    Molt bona documentació. 👍" (Montse Carol)

    ResponderEliminar