Exposició de mobiliari i objectes de decoració a la Cúpula Coliseum, depenent del Foment de les Arts Decoratves. Maig de 1936. Fot: Brangulí.
El teatre Coliseum de la Gran Via de Barcelona custòdia sota la seva cúpula un magnífic espai tancat i en desús des de fa dècades que va ser fins a 1971 seu de FAD i la seva escola d'art dramàtic.Uns paletes treballen en una galeria exterior del teatre Coliseum amb motiu de la instal·lació, en aquest edifici, de la nova seu del Foment de les Arts Decoratives. 1935. Fot: Gabriel Casas i Galobardes.
Obres a la cúpula del Coliseum per allotjar la seu del Foment de les Arts Decoratives.
El 1936, el president Lluís Companys va inaugurar l'espai com a seu social del Foment de les Arts Decoratives (FAD). Després de la guerra, aquesta entitat va seguir la seva activitat, i el 1960, Ricard Salvat i Maria Aurèlia Capmany van fundar en aquesta mateixa sala l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual, com a secció de FAD, d'on van sorgir grans figures de l'escena catalana.
Bastida de les obres de rehabilitació de la cúpula del Coliseum amb motiu de la instal·lació, en aquest edifici, de la nova seu del Foment de les Arts Decoratives. 1935. Fot: Gabriel Casas i Galobardes.
La cúpula va ser l'aportació de l'interiorista Valeri Corberó a l'edifici projectat per l'arquitecte Francesc Nebot. El teatre va ser inaugurat el 1923 i promogut per un grup d'empresaris de l'espectacle.
“La intenció que ens havia portat a fundar aquell museu fou combatre l'absència de l'art actual als museus de Catalunya, paradoxa cridanera per a un país que té un impacte important en el nivell artístic mundial.”“La intenció que ens havia portat a fundar aquell museu fou combatre l'absència de l'art actual als museus de Catalunya, paradoxa cridanera per a un país que té un impacte important en el nivell artístic mundial.”“La intenció que ens havia portat a fundar aquell museu fou combatre l'absència de l'art actual als museus de Catalunya, paradoxa cridanera per a un país que té un impacte important en el nivell artístic mundial.”
Així evocava el crític d'art Alexandre Cirici Pellicer el que va ser un projecte tan il·lusionant com efímer, el primer Museu d'Art Contemporani de Barcelona, que es va inaugurar el 1960 a la cúpula del cinema Coliseum de la Gran Via i que va tancar les portes tres anys després.
Cirici Pellicer i un altre crític de pes, Cesáreo Rodríguez-Aguilera, van ser-ne els principals artífexs, si bé van comptar amb la complicitat de molts artistes del moment, amb els quals van constituir una societat anònima per, a l'estil del model anglosaxó, tirar endavant un museu privat que la grisa classe política de l'època ni entenia ni volia entendre, i encara menys subvencionar.
Cirici Pellicer i un altre crític de pes, Cesáreo Rodríguez-Aguilera, van ser-ne els principals artífexs, si bé van comptar amb la complicitat de molts artistes del moment, amb els quals van constituir una societat anònima per, a l'estil del model anglosaxó, tirar endavant un museu privat que la grisa classe política de l'època ni entenia ni volia entendre, i encara menys subvencionar.
Cirici Pellicer i Cesáreo Rodríguez-Aguilera, van ser-ne els principals artífexs, si bé van comptar amb la complicitat de molts artistes del moment, amb els quals van constituir una societat anònima per, a l'estil del model anglosaxó, tirar endavant un museu privat que la grisa classe política de l'època ni entenia ni volia entendre, i encara menys subvencionar.
Cartell publicat amb motiu de l'exposició inaugurada el 21 de juny de 1960 al FAD (Cúpula del Coliseum, Gran Via de les Corts Catalanes, 595). Autor: Antoni Tàpies.
Concurs de pentinats de la casa Solriza, celebrat a la cúpula Coliseum, Barcelona. 1940-1943. Fot: Brangulí.
Inauguració del Saló de la Moda Espanyola celebrada a la cúpula del Teatre Coliseum. 27 de setembre de 1944. Fot: Pérez de Rozas.
El FAD va abandonar la cúpula el 1971, i el 1975 va tancar definitivament l'escola. Des de llavors, excepte algun esdeveniment aïllat, aquest espai de la cúpula Coliseum dorm oblidat.
ndar aquell museu fou combatre l'absència de l'art actual als museus de Catalunya, paradoxa cridanera per a un país que té un impacte important en el nivell artístic mundial.”“La intenció que ens havia portat a fundar aquell museu fou combatre l'absència de l'art actual als museus de Catalunya, paradoxa cridanera per a un país que té un impacte important en el nivell artístic mundial.”
"Interesant reportatge , la Cupula del teatre Coliseum va ser fins l'any 1971 la seu de Foment de les Arts Decoratives i de la seva escola d'Art Dramàtic
ResponderEliminarEs pot veura tot un seguit de fotografies antigues molt maques de la restauracio i preparacio de la Cupula Coliseum i al 1936 fou inaugurada per el President Lluís Companys
Tot està ven documentat en una serie d'enllaços molt interessants de lectura i fotografies.
L'any 1960 en aquesta Cúpula s'inaugurà el primer Museu d'Art Contemporani de Barcelona.
Enllaços i fotografies de moltes exposicions i events qu'en aquesta cupula es van fer molt interessants.
Sino ho he comprès mal.lament aquesta cupula va tancar per els vols de la decada dels 70 i actualment encara perdura tancat.
Molt interesant 👍" (Montse Carol)