Páginas

sábado, 12 de junio de 2021

Maria Lourdes Pichot, la mezzosoprano Maria Gay.

 

La mezzosoprano catalana Maria Gay com a "Carmen". 1909.
Maria Lourdes Pichot, una veu amb personalitat.
Encara que també tocava el piano, Maria Lourdes (Barcelona, 1879 – Nova York, 1943) destacà com a mezzosoprano. Vinculada des de jove a l’Orfeó Català, va ser educada pel músic i compositor Joan Gay. Després es traslladà a París, on va rebre classes de la professora Ada Adiny. A partir d’aquí inicià una carrera que la va portar a actuar per teatres de tot el món.
En casar-se als 18 anys amb el seu professor Joan Gay Planella, adoptà el seu cognom i es va fer conèixer arreu com Maria Gay. El matrimoni va tenir dues filles i un fill. Amb els anys, Maria Gay va afegir al seu nom el cognom Zenatello, arran del seu casament el 1913 amb el tenor italià Giovanni Zenatello, que havia conegut a la Scala de Milà.
Portada Feminal, núm. 44, 1910.
Maria Lourdes era una dona de caràcter, i la seva forta personalitat es va manifestar en diverses ocasions, com quan va ser detinguda pel seu repertori catalanista o quan es va encarar al públic del Liceu. Era l’any 1928, Maria Gay havia estat molt aplaudida per la seva interpretació de Carmen, i va sortir reiterades vegades a saludar. Aleshores va pensar a fer sortir també Zenatello, que tenia menys qualitats. En aquell moment el públic va deixar d’aplaudir i ella els va fer una gran botifarra i va marxar enutjada. Aquest caràcter, però, era compensat amb molta generositat. És així com durant la guerra ajudà el seu germà Ricard, que vivia a Perpinyà i acollia refugiats.
El seu nebot Antoni Pichot ens recorda com Maria Lourdes arribava a Perpinyà «amb un Packard», un cotxe aleshores luxós, i com, per altra banda, s’indignava perquè el seu germà Ramon es decantava per la pintura en comptes de la música.
María Gay i Giovanni Zenatello. Al 1906, a La Scala de Milà  va conèixer el tenor Giovanni Zenatello. Gay i Zenatello viurien junts la resta de la seva vida.
Durant els seus viatges arreu del món va viure situacions imprevisibles, com la que explica Xavier Cugat a Mis primeros 80 años (Dasa, Palafrugell, 1981). Diu el músic gironí que mentre Maria Gay i tota la companyia del Teatre Metropolitan de Nova York viatjaven en tren, contractats pel president de Mèxic, van ser assaltats per 200 bandolers encapçalats per Pancho Villa, amb tiroteig inclòs. Malgrat el gran ensurt dels viatgers, el conegut bandoler va assegurar que només aturaven el tren per tenir el privilegi d’escoltar Maria Gay cantant Carmen. El tiroteig va cessar i Maria va cantar com no ho havia fet mai. Després d’actuar arreu, Maria Lourdes i Zenatello obriren una escola de cant a Nova York, on es van establir definitivament.
Maria de Lourdes Lucia Antònia Pichot i Gironès fou filla de Ramon Pichot i Matheu i Antònia Gironès i Bofill, els quals tingueren set fills i van formar una família d'artistes. 
Els tres petits Maria, Lluís i Ricard, violinista i violoncel·lista respectivament, van centrar la seva vida en la música fent la seva professió. Encara que la resta de germans es van dedicar a altres professions, tots tenien coneixements musicals. El tercer fill del matrimoni va ser el conegut pintor i il·lustrador Ramon Pichot i Gironès.
1. Ricard Pichot. 2. Germaine Gargallo (dona de Ramon Pichot). 3. Lluís Pichot. 4. Maria Gay.
Continua a https://barcelodona.blogspot.com/2021/06/germaine-gargallo-una-model-i-tres.html Una model: Germaine Gargallo. I tres pintors: Carles Casagemas, Picasso i Ramon Pichot. Germaine, una musa que, amb la seva bellesa embruixadora, els va canviar la vida i les seves obres.


No hay comentarios:

Publicar un comentario