Continua de https://barcelodona.blogspot.com/2021/06/federico-garcia-lorca-i-margarida-xirgu.html
Federico García Lorca i Manuel Fontanals observant la maqueta d'una escena de "La sabatera prodigiosa".
El 28 de setembre de 1933 la Xirgu actuava al Teatre Poliorama de les Rambles de Barcelona i va aparèixer García Lorca en el seu camerino. Estava de passada per Barcelona, a punt d'embarcar rumb a Montevideo a bord del "Conte Gran", amb l'escenògraf Manuel Fontanals, gran admirador de Margarida i molt bon amic de Santiago Ontañón.
A la capital uruguaia anaven a preparar el muntatge de "Bodas de sangre", en una representació única, a l'aire lliure, a càrrec de la Compañía de Lola Membrives. Lola Membrives va estrenar també en el Teatro Avenida de Buenos Aires el novembre de 1933 la versió completa de "La zapatera prodigiosa" amb decorats i figurins de Manuel Fontanals. Lorca va afegir cançons i balls a aquesta versió, que anys abans havia estrenat Margarida Xirgu.
"Doña Rosita la soltera o el llenguatge de les flors" de García Lorca amb decorats de Manuel Fontanals. Companyia de Margarida Xirgu, Barcelona l'any 1935.
Margarida Xirgu va representar en el Teatre Barcelona la versió lorquiana de "La dama boba" de Lope de Vega el 10 de setembre de 1935 amb decorats i figurins de Manuel Fontanals.
"Doña Rosita la soltera o El lenguaje de las flores" de Lorca amb decorats de Sigfrido Burmann, figurins femenins de Manuel Fontanals i figurins masculins de Manolo Muntanyola, va ser estrenada en el Teatre Principal de Barcelona, també per la Companyia de Margarida Xirgu.
Col·lecció figurins Doña Rosita la soltera realitzats per Manuel Fontanals.
El 13 de desembre de 1935 es va estrenar l’obra de teatre de Federico García Lorca "Doña Rosita la soltera, o el lenguaje de las flores", per la companyia Margarida Xirgu al Teatre Principal Barcelona, que en aquell moment es deia Principal Palace.
Aquesta va ser la darrera obra estrenada en vida de l’autor. La dirigí Cipriano Rivas Cherif (1891-1967) i la protagonitzà Margarita Xirgu (1988-1969) en el personatge principal de Doña Rosita i Pedro López Lagar (1899-1977) en el personatge del promès. La resta d’actors i actrius foren Amàlia Sánchez Ariño, Eloísa Vigo, Amelia de la Torre, Alejandro Maximino y Emilia Milán.
Vestit de Margarida Xirgu per a Doña Rosita a "Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores". Autor: Fontanals, Manuel.
García Lorca, Margarida Xirgu i Josep Mª. de Sagarra en la presentació de "Doña Rosita la Soltera" de Lorca al Teatre Principal Palace de Barcelona, el 12 desembre 1935.
Les floristes de les Rambles fotografiades amb García Lorca, Margarida Xirgu i Josep Mª. de SagarraFederico García Lorca i la seva mare, donya Vicenta, a l'interior de la casa de l'Horta de Sant Vicent, la finca d'estiueig de la família, a Granada.
España, sigue siendo un país con la poesia asesinada en las cunetas y la cultura exiliada.
No hay comentarios:
Publicar un comentario