Páginas

domingo, 11 de agosto de 2019

5è Congrés Universal d'Esperanto celebrat a Barcelona el setembre de 1909.


5è Congrés d'Esperanto. Inauguració al Palau de Belles Arts. Públic i taula presidencial. 5 de setembre de 1909. Fot: Ballell Maymí, Frederic.
El president del congrés d'esperanto, el Sr. Pujolà, el general Sever, president permanent de tots els congressos d'esperanto, Mr. Zamenhof , fundador de l'idioma, la seva esposa i la secretària del congrés, la Sra. de Pujolà. Asseguts en unes cadires. 1909. Fot: Ballell Maymí, Frederic.
El Congrés Universal d'Esperanto (en esperanto Universala Kongreso d'Esperanto) té la més llarga tradició d'entre les convencions internacionals d'aquesta llengua auxiliar internacional, i s'ha organitzat gairebé ininterrompudament durant més de cent anys. Els congressos s'han organitzat cada any des de 1905, excepte durant les Guerres mundialsEls congressos s'organitzen any a any i reuneixen 2000 participants de mitjana (des de la Segona Guerra Mundial; la quantitat ha oscil·lat entre els 700 i 6000 depenent del punt de reunió). El nombre mitjà de països representats és de 60. El Congrés Mundial se celebra normalment entre l'última setmana de juliol i la primera d'agost, iniciant-se i acabant-se un dissabte (8 dies en total). La cinquena edició es va celebrar a Barcelona l'any 1909.
Jocs Florals d'Esperanto a Llotja de Mar. En primer terme el públic assistent a l'acte, al fons la reina dels Jocs Florals. Setembre de 1909. Fot: Ballell Maymí, Frederic.
Jocs Florals Esperantistes del 5è Congrés d'Esperanto. Flor natural per la professora Marie Hankel. 8 de setembre de 1909.
Post la kongreso, Ilustració Catalana publikigis kelkajn priajn fotografiojn kaj Marie Hankel (1844-1929), gajninto de la esperantistaj Floraj Ludoj danke al sia poemo Amo, plenigis la kovrilon de Feminal.
 Després del congrés, Ilustració Catalana va publicar algunes de les seves primeres fotografies i Marie Hankel (1844-1929), guanyadora dels Jocs de Flors Esperantistes gràcies al seu poema Love, va omplir la portada de Feminal.
En la jaro 1907, Carme Karr naskis suplementon Feminal, kiel monatan aldonon al Ilustració Catalana (fakte aperadis tri numeroj de IC kaj la kvara semajno Feminal anstataŭadis ĝin). En la unua numero, Karr klarigis la gvidliniojn de la revuo en artikolo «La nostra finalitat» (Nia celo).
Tiel do, Feminal alproksimiĝas al virino kiel amiko, kiu ŝialingve alparolis ŝin pri ĉio kiu povas esti utila al ŝi, pri ĉio kiu povas plaĉi kaj interesi ŝin dum la nuna tempo arta, industria kaj socia.Ĵus antaŭ la 5-a UK, foto de preĝejo bruligita dum la Tragika Semajno okupis la kovrilon de Feminal (n-ro 29, 29-8-1909). Ene de tiu gazeto oni trovis ankaŭ raporton pri la okazonta Kongreso en Barcelono aŭ, pli precize, artikolon kiu bonvenigis Klaran Silbernik-on, edzino de Zamenhof. 
 El 1907, Carme Karr va donar a llum un suplement feminal, com a addició mensual a Ilustració Catalana (de fet van aparèixer tres números de IC i la quarta setmana Feminal la va substituir). En el primer número, Karr va explicar les directrius de la revista en un article "La nostra finalitat".
Així, Feminal s’acosta a una dona com a amiga, que parla en el seu llenguatge sobre tot allò que li pot ser útil, sobre tot allò que pot agradar i interessar-lo en la vida artística, industrial i social actual.Just abans del 5è Regne Unit, una foto d’una església cremada durant la Setmana Tràgica va ocupar la portada de Feminal (núm. 29, 29-8-1909). A la revista també hi havia un reportatge sobre el proper congrés a Barcelona o, més concretament, un article que donava la benvinguda a Clear Silbernik, l'esposa de Zamenhof.
Ho, vi, sinjorino kiu plektis ĉirkaŭ la nomo de via edzo kaj viaj gefiloj gloran kronon prilaboritan de la dankemo de la nacioj, estu vi bonvena inter ni la kataluninoj, Klara Silbernik-Zamenhof.
 Oh, senyora que ha trenat el nom del teu marit i els teus fills amb una corona gloriosa feta per l’agraïment de les nacions, sigues entre nosaltres les catalanes, Clara Silbernik-Zamenhof.
Jocs Florals d'Esperanto a Llotja de Mar. Públic assistent a l'acte. 1909. Fot: Ballell Maymí, Frederic.
5è Congrés d'Esperanto. Conferència sobre aviació, a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, a càrrec dels senyors Barlet i Archeadon. Setembre de 1909. Fot: Ballell Maymí, Frederic.
Activitats amb motiu del V Congrés Universal d'Esperanto a Barcelona. Copa Esperanto de ciclisme. Moltes de les activitats eren presidides pel Dr. Zamenhof, creador de la llengua internacional esperantista. Setembre de 1909. Fot: Ballell Maymí, Frederic.
Excursió al Tibidabo dels membres participants al Vè Congrés Internacional d’Esperanto. Barcelona, 9 de setembre de 1909. Fot: :Branguli.
La revista va ser un dels projectes del 5è Congrés Universal d'Esperanto celebrat a Barcelona el setembre de 1909 i es va llançar de manera independent però a manera de complement del sisè número de la publicació Franca Esperantisto. El seu títol, "Jen", podia traduir-se com "Aquí" o "Heus aquí" en aquesta llengua.



1 comentario: