Aplec de la Sardana a Vil·la Joana, a Vallvidrera. 14 d'abril de 1907. Fot: Brangulí Soler, Josep.
Es coneix amb el nom d'Aplec, una reunió Cultural, amb activitats de tipus lúdic, folklòric i reivindicatiu, que es realitza en terres catalanes i la fi és l'ús de la llengua i el realç de les seves costums populars.
Vallvidrera va ser un municipi independent al segle XIX, fins l'any 1890 en què s'uneix al de Sant Vicent de Sarrià. No obstant això aquest queda integrat a Barcelona capital en l'any 1921, per la qual cosa Vallvidrera va quedar en aquest acte igualment annexionada.
Aplec de la Sardana a Vil·la Joana, a Vallvidrera. 14 d'abril de 1907. Fot: Brangulí Soler, Josep.
Aplec 1907, el motiu al·legòric d'una dansarina, celebrat el dia 14 de Abril, és coneguda la vinyeta estampada en color groc sobre paper gris i paper crema, blau sobre paper crema i paper verd, castanyer sobre crema i obri paper taronja i blau sobre verd i sobre paper crema i granat sobre crema. Disseny signat per Bas.
Últimes sardanes a l'era de dalt de la Vil·la Joana, a Vallvidrera. 14 d'abril de 1907. Fot: Moragas, J. B.
Vallvidrera va ser un nucli poc habitat, lloc d'estiueig dels barcelonins del segle XIX. Trobem el fet que l'any 1906, es realitzen les obres del Funicular del Tibidabo, inaugurat el 14 de Gener del 1907 i s'obren portes a la comunicació directa amb la capital. És una etapa aperturista que fa que el lloc fos més visitat pel seu clima, vegetació, naturalesa i gent que gaudia de l'aire lliure i les seves activitats. Una de les cases senyorials de la població va ser Vil·la Joana on va habitar en els seus últims temps i va morir Jacint Verdaguer.
Aplec 1908. Motiu d'una sardana i els músics, celebrat, 5 d'abril de 1908, colors conegut groc sobre paper crema, granat sobre paper gris, sobre paper taronja i sobre paper crema, vermell sobre paper rosa, negre sobre paper rosa i paper crema, blau sobre papers verd, gris i crema. Disseny signat per Bas.
Aplec 1909. Motivo alegórico de un pendón, una senyera y la típica barretina, celebrado el 4 de Junio de 1909. Se conoce la viñeta en color granate sobre papel crema, Azul sobre papel verde, sobre crema, verde sobre papeles amarillo y crema, castaño sobre crema.
Aplec de la Sardana a la plaça de Vallvidrera. Es veuen diverses rotllanes de gent ballant i d'altres que s'ho miren. De fons l'església i les cases que donen a la plaça. Juliol de 1910.
Aplec 1910. Al·legoria de flors amb instruments usats per les cobles, contrabaix, flabiol, trompeta, tible. Celebrat el 18 de juliol de 1910. Coneguda la vinyeta en color groc taronja i granat sobre crema. Disseny signat per Bas.
Aplec de la Sardana a Vil·la Joana, a Vallvidrera. Juliol de 1910.
Va ser en aquest lloc o les seves rodalies on es van celebrar els Aplec de Vallvidrera, denominat Aplec de la sardana. Va ser promogut pels Senyors Farrerons, Bel i Valls, amb activitats tot el dia. Es realitzava davant de l'Església, després de l'Ofici de la Missa. S'ignora el nombre d'Aplec que es realitzen, la veritat és que filatélicamente ens ha quedat el record d'unes vinyetes que al seu dia commemoraven aquests esdeveniments, de l'any 1907 al 1916. No obstant això també hi ha proves documentals que en 1917 i 1918 es continua celebrant.
Vista general de l'aplec de la sardana celebrat a Vallvidrera, davant de l'església. Juny de 1911. Fot: Ballell Maymí, Frederic .
Aplec 1911. Motiu un pi de tres branques, que se celebra el 14 de juny de 1911. És coneguda la vinyeta estampada en color blau i granat sobre paper crema.
Aplec de la Sardana a Vallvidrera. Juliol de 1912. Fot: M.Ferreri.
Aplec 1912. Motivo las montañas de Montserrat sobre escudo de barras catalanas. Se celebra el 14 de Julio de 1912. Son conocidas viñetas estampadas en color granate y azul sobre papel crema y amarillo.
Vista general de l'aplec de la sardana celebrat a Vallvidrera, a Vila Joana. Diverses rotllanes de gent ballant sardanes a la plaça, espectadors mirant-s'ho i els balcons de la casa guarnits amb la senyera i amb diverses banderes. Els músics estan al balcó. Juny de 1913. Fot: Ballell Maymí, Frederic.
Juny de 1913. Fot: Ballell Maymí, Frederic.
Aplec 1913. Motiu l'escut de Catalunya amb els seus 4 barres. Se celebra el 4 de juny de 1913. Es coneixen vinyetes en color granat sobre paper rosa, groc sobre verd i negre sobre paper groc.
Aplec de sardanistes, que estan ballant sardanes al pati de l'església de Vallvidrera. Juny de 1913. Fot: Ballell Maymí, Frederic.
Juny de 1914. Fot: Ballell Maymí, Frederic.
Aplec 1914. Motiu un gall flanquejat per escuts de les 4 barres. Celebrat en data 7 de Juny de 1914. Són conegudes estampacions en color blau sobre paper blanc i granat sobre crema.
Aplec 1915. Motiu un català i una catalana fent teixit de puntes (puntaire). Es celebra aquesta ocasió el 8 d'Agost de 1915. Conegut estampació de color granat sobre paper groguenc, castanyer sobre taronja i granat sobre castanyer.
L'aplec de la sardana celebrat a Vallvidrera. S'hi pot veure la gent a l'exterior davant de l'església, després de l'ofici. Fot: Ballell Maymí, Frederic.
Aplec de la Sardana a Vallvidrera. Juny de 1916. Fot: Castells.
Aplec 1916. Motiu, músic de la cobla tocant el flabiol. Celebrat el 24 de juny de 1916. Es presenta aquesta vinyeta en color granat sobre crema, castanyer sobre crema, marró fosc sobre crema, blau sobre crema i groc taronja.
Es creu que a partir de 1919, no se celebra al lloc l'Aplec per estar en Obres i després després de l'annexió a Barcelona el 1921, els mateixos van haver de ser celebrats en altres llocs. L'any 1962 l'Escola es trasllada a un altre lloc més apropiat i l'Edifici es converteix en Museu, memòria de Jacint Verdaguer, que actualment depèn del Museu d'Història de Barcelona.
VERSIÓ ACOLORIDA.
No hay comentarios:
Publicar un comentario