L'escultor Miquel Paredes va crear el 1937, per encàrrec del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, la figura El més petit de tots, que simbolitzava la lluita antifeixista del catalanisme popular durant la Guerra Civil.
La peça escultòrica representa un nen que avança vestit amb una granota d'obrer –una vestimenta característica dels milicians–, amb una senyera a la mà dreta i el puny esquerre alçat, que crida a lluitar contra els facciosos.
Va ser tan gran l'èxit que va tenir l'escultura que se'n van fer més de 60.000 còpies, que el comissariat venia a tres pessetes cadascuna per aconseguir fons per sufragar despeses de la guerra i poder continuar la lluita.
El més petit de tots va ser present en moltes llars catalanes i es convertia en una autèntica icona del catalanisme popular i “un símbol per a la dignitat d'un poble”: “Aquesta figura representava l'esperit de combat i resistència del poble català en la imatge d'un infant que duia a la ma la nostra bandera.”, apunta la Comissió de la Dignitat a la seva plana web.
De l’escultura es va fer una tirada reduïda banyada en or per entregar a personalitats mundials: Pius XI, el president de la República Francesa, Jordi VI de Gran Bretanya, Lazaro Cardenas de Mèxic, el President Roosvelt.
I a l'escriptora i dibuixant Lola Anglada (Barcelona, 1892 – Tiana, 1984) se li va encarregar un conte que tingués com a protagonista aquella figura, que va redactar i il·lustrar.
“Aquest noi que ens promet bones coses és El més petit de tots, el fill de la Revolució. Ha nascut com una guspira de la fornal on els nostres homes, tenaços i abnegats, forgen la seva gran obra humana i regeneradora de l'alliberació del nostre poble”, escriu Anglada en les primeres planes del llibre.
El llibre de Lola Anglada “és un transmissor dels ideals a defensar en una nova societat catalana que es vol més justa i cívica, erigida sobre els ideals republicans d'igualtat i llibertat, de respecte a la naturalesa i al patrimoni”, segons apunten Gemma Lluch i Caterina Valriu en el llibre La literatura per a infants i joves en català. Anàlisi, gèneres i història (Bromera).
Agost 1936. Fot: Gerda Taro
Barricada del paral·lel, davant del Molino, en els primers dies del cop d'estat feixista (feixenet?). Fot: Gerda Taro.
Barricada aixecada per les milícies antifeixistes al Paral·lel, durant la sublevació militar del 19 de juliol. Fot: Brangulí.
Paredes es va inspirar en la cançó popular Els tres tambors, una irònica història amorosa, en què el més petit dels “tres tambors que vénen de la guerra”, finalment, rebutja l'amor de “la filla del bon rei”. Pere Quart en va fer una versió per acompanyar la imatge, que va ser cantada amb la tonada de la cançó popular per Emili Vendrell.
És per aquest infant / i tots els de la terra/ que els homes lluitarem/ fins a morir o vèncer /ram ram rataplam/ fins a morir o vèncer/
"Bonic reportatge biografic , fotogràfic e historic .
ResponderEliminarEnllaços molt interesants agradables tan com la lectura , il·lustracions i vídeos de BTV , la cronica amb la relació que tenia amb la Montserrat Roig.
Molt recomanable per tornar-lo ha llegir 👍" (Montse Carol)