Páginas

martes, 29 de agosto de 2023

Purita Campos, creadora del còmic "Esther i el seu món".

 

Autoretrat de Purita Campos amb Esther, el seu mític personatge.
Purita Campos (Barcelona, 18 d'agost de 1937-Madrid, 19 de novembre de 2019) Purificación Campos Sánchez, més coneguda professionalment com a Purita va ser una dibuixant de còmics, il·lustradora i pintora catalana, que va treballar fonamentalment per al mercat exterior. Probablement és l'autora més popular del còmic espanyol.
"Els dibuixants ens fem una mica a nosaltres mateixos, però ho fem sense voler. No és que jo em mirés i digués: «Em dibuixaré». També tenia la meva germana per aquí, que té deu anys menys que jo, i segur que vaig agafar alguna cosa d'ella, i coses de la meva família. Però d'una manera inconscient. Ibáñez, per exemple, es fa molt ell. El Rompetechos és ell. Ho ha dit moltes vegades."(Purita Campos)
Purita Campos, nascuda a Barcelona el 1937, al si d'una família de classe humil. La seva mare era modista i de jove va estudiar disseny a l'Escola d'Arts i Oficis. Gràcies a la seva amistat amb el dibuixant Manuel Vázquez va entrar com a dibuixant a l'Editorial Bruguera.
S'inicià com a il·lustradora per a revista de moda, pintora de portades de revistes femenines i dibuixant d'historietes per a l'Editorial Bruguera. Va començar a “Dalia” (1959) i “Sissi” (1961) dibuixant historietes per a nenes, i va destacar a les revistes “Can Can” (1961) i “Celia” (1963).
Purita Campos va ser la creadora, juntament amb el guionista Philip Douglas, de la sèrie "Patty's World", que es va publicar el 1971 a la revista femenina anglesa “Princess Tina”.
"Em van contactar a través d'una agència anomenada Creacions Editorials, que era a Anglaterra i la dirigia Luis Llorente. Em van dir que començaria a dibuixar per a una historieta britànica i, la veritat, allò em va fer molta il·lusió. Vaig pensar que potser així tindria feina fixa per almenys un any o així, i em va durar la cosa vint [riu]. Vint anys fent Patty's World. De fet, quan Bruguera va fer fallida, jo vaig seguir fent el personatge a través de l'agència de Luis Llorente." (Purita Campos)
Patty's World arriba a Espanya el 1974, publicat dins de la revista Lily, amb el nom d'Esther i el seu món. "Al senyor director de Bruguera li agradava el nom d'Esther i no hi va haver res més a fer. En aquella època manava tothom menys el que havia de manar. Patty era un nom fantàstic. Era un nom anglès, val, però es podria haver anomenat Pati, per exemple. Doncs no: Esther." (Purita Campos)
Esther i la seva amiga Rita es van convertir en models de les noies adolescents dels anys 70, tant pels seus vestits i actituds generacionals com per la seva manera d'enfrontar-se a l'amor i les relacions amb els nois, especialment amb Juanito, el seu amor platònic etern.
Fins que “Esther i el seu món” va tenir capçalera pròpia, les aventures de la pecosa Esther es van editar, a partir del 1974, en revistes femenines per a adolescents com “Lily”, “Jana” i “Pecosa”, en què compartia protagonisme amb els ídols pop del moment: Rocío Dúrcal, Los Pecos i Tequila.
En ple èxit de “Esther i el seu món”, Purita Campos va publicar el 1974 una altra sèrie per a adolescents titulada “Tina”, amb guió d'Andries Brandt i Paco Ortega, editada per la firma holandesa Overon. 
Purita Campos i el seu marit, el també il·lustrador Paco Ortega.
A Espanya es va editar amb el nom de “Jana”. Purita Campos va dibuixar durant quinze anys la portada setmanal a color d'aquesta revista holandesa per a adolescents.
Aquells anys, juntament amb la seva germana, van muntar una boutique al carrer Tuset de Barcelona on venien els models dissenyats per Purita. La seva clientela era la “gauche divine”.
"Vaig tenir llavors molts clients de la gauche divine: Margit Kocsis, per exemple, la model que anava despullada a cavall a l'anunci aquell; Leopoldo Pomés, el fotògraf de Barcelona, que era veí del passeig de San Gervasio, també venia molt. Jo feia llavors uns dissenys molt semblants als que després faria Paco Rabanne, amb cuirs units per diferents volanderes de ferro, i coses així. Se'm va acudir, per exemple, fer un conjunt que no estigués cosit, que estigués tot unit amb tatxes. Tenia unes màquines que m'ho feien, em feien foradets a la tela com els que porten els cinturons, i després ho unia tot amb anelles, per aquí pels laterals del vestit. Era una cosa molt punky abans que ho diguéssim així. M'encantava inventar-me aquelles coses. Tita Cervera, que llavors era la dona de Lex Barker, qui va fer de Tarzan, venia molt a comprar a la botiga.
Sempre vaig voler vendre per tot Espanya el que jo feia, perquè tenia molt d'èxit, i a més ho feia a un preu molt rebaixat, amb teles que no eren gaire cares." (Purita Campos)
El 2006 la sèrie “Esther i el seu món” va tornar a publicar-se amb nous episodis sota el títol de “Les noves aventures d'Esther”. Els guions eren de Carlos Portela i es van realitzar tres àlbums editats per Glénat i diverses novel·les. L'Esther és mare separada i té una filla adolescent, la Rita ha muntat una perruqueria i el Juanito s'ha fet gran.
Purita Campos va morir als 82 anys deixant un llegendari llegat artístic al còmic espanyol.



No hay comentarios:

Publicar un comentario