Spanish Girl's Club al 1914, el primer equip de futbol femení.
María Jesús Almó, Dorotea Alonso, Mercedes Azul, Esperanza Binode, Dolores Bonfis, Emilia Calvo, Narcisa Colom, Pilar Carratalá, Concha Ferrer, Presentación García, Leocadia Guerra, Emilia González, Rosita Just, Josefa López, Natividad Miquel, María Palermo, Emilia Paños, Juanita Paños, Mercedes Queralt, Clotilde Rodríguez i Paulina Sormejean.
L'Spanish Girl's Club fou un club de futbol femení català fundat l'any 1914. Creat i organitzat per Paco Bru, un personatge d'enorme rellevància en el futbol d'aquells temps per la seva polifacètica presència: va ser futbolista, àrbitre, federatiu, entrenador i fins i tot seleccionador (amb Espanya als Jocs Olímpics del 1920).
El club va debutar el 9 de juny de 1914 en un partit en benefici de la Federació Femenina contra la Tuberculosi, disputat al camp de l'Espanyol del carrer Muntaner i presidit pel Capità general de Catalunya, César Víctor Augusto del Villar, que anava acompanyat de la seva filla.
En el partit, les jugadores es van dividir en dos equips, el Montserrat, de color blanc, i el Giralda, de color vermell, l'àrbitre fou el mateix Paco Bru.
Paco Bru va mirar les seves jugadores, vestides amb bombatxos per sota dels genolls. I va recitar de memòria: Emilia Paños, Concha Ferrer, Dolores, Dorotea Alonso Juanita Paño, Emilia Calvo, Josefa López, Emilia González, Rosita Just, Pilar Carratala i Presentació Garcia, jugareu a l'equip de Montserrat.
La resta: Mercedes Azul, Palermo, Esperanza Binode, Mercedes Queralt, Narcisa Colomer, Natividad Miguel, María, Leocadia i Clotilde Rodríguez, formareu el Giralda.
El partit va començar a les 17.15 hores. S'imposà el Giralda per 2-1. Aquest esdeveniment és considerat com el primer partit futbol femení a Catalunya i a l'Estat espanyol i provocà bastantes opinions de rebuig a la seva època. Però va ser un èxit rotund de Paco Grau i les futbolistes.
Van lluitar per trencar estereotips en una societat conservadora en excés i masclista. Paco Grau va obligar les jugadores a competir amb roba lleugera. La indumentària habitual de qualsevol jugador de futbol. També va imposar l'obligació de fer servir un vestidor únic on les futbolistes haurien de dutxar-se juntes. Aquestes regles van irritar certs pares, germans i marits de les futbolistes. Cap va claudicar i van exercir de futbolistes. El que eren.
Les futbolistes de l'Spanish Girl's Club van contribuir, sens dubte, als processos de canvi de la dona a la societat espanyola. L'avantguardista Spanish Girl´s Club va sorgir com una iniciativa lúdica. Algunes dones de Barcelona volien practicar aquell nou esport provinent de les illes britàniques. Aquestes dones mai no van obtenir rellevància. Ni abans, ni ara tampoc, però amb elles van començar a canviar moltes coses.
Fotografia publicada a La Vanguardia l'11 de juny de 1914 del partit entre el Montserrat i el Giralda.
L'11 de juny de 1914, es va organitzar la revenja. Aquell segon matx acabaria en empat. A poc a poc, els partits de l'Spanish Girl's Club van anar obtenint notorietat fora de la ciutat de Barcelona. El 14 de juny, Monserrat i Giralda van tornar a competir en un terreny de joc. Aquest cop, el partit es va disputar a Sabadell. Una setmana després viatjarien a Mataró. El 6 de juliol del 1914, les intrèpides futbolistes jugaran el seu primer partit fora de la província de Barcelona. Concretament a Reus, on van obtenir un èxit de públic sense precedents.
Va ser aleshores quan Spanish Girl´s Club es va disposar a organitzar una gira per tot Espanya i pel sud de França. La iniciativa es va veure truncada per l'inici de la I Guerra Mundial. Es va haver de suspendre la gira i les futbolistes de l'Spanish Girl´s Club no tornarien a jugar.Mentre que els homes van disputar el seu primer Mundial el 1930 les dones van haver d'esperar fins al 1991. De fet, al nostre país, la Federació Espanyola no va reconèixer el futbol femení fins al 1980.
No hay comentarios:
Publicar un comentario