Páginas

domingo, 29 de agosto de 2021

La Barcelona vista per Charles Clifford al 1860.

 

Veure https://lleidona.blogspot.com/2021/08/la-lleida-vista-per-charles-clifford-al.html

Charles Clifford (1819-1863), primer fotògraf oficial de la Casa Reial espanyola, va acompanyar en els seus viatges a Isabel II, en l'operació de propaganda de la monarquia. Les fotografies van inspirar les litografies que van il·lustrar cròniques oficials, fullets, llibres commemoratius, etc. que es van utilitzar en la manipulació de l'opinió pública.
En el archivo de Palacio se ha encontrado copia de una factura a nombre de C. Clifford con fecha de octubre de 1860. El montante para la confección de 19 copias del álbum con 56 láminas (1.064 vistas sobre cartón de Bristol) es de 42.560 reales. Añadiendo los gastos del viaje, la remuneración recibida por Clifford un año después, por lo que es patente que el pago al fotógrafo se demoró.
Charles Clifford havia utilitzat les exposicions com a plataforma de difusió i de comercialització de la seva obra a nivell internacional. En 1854 va exposar a la Photographic Society de Londres, el 1856 va exposar a la Société Française de Photographie de París, de la qual era membre. Aquest mateix any va exposar a Brussel·les. En 1858 va exposar a la Architectural Photographic Association de Londres, obtenint un gran prestigi.
Encara que l'acte d'Isabel II es va celebrar al Liceu, com havia de saber Charles Clifford que anava pel seu compte, independent de la comitiva. Buscant les hores de llum adequades, punts de vista, etc. Va decidir fotografiar el teatre Principal:
1. Potser perquè tenia la plaça del Teatre i distància per fer-ho.
2. Potser perquè la façana del Liceu li va semblar una còpia massa modesta del Principal per aparèixer com les grans obres que es pretenien inaugurar.
El fet és que aquesta foto del teatre Principal (ho posa a la façana) fa 160 anys que apareix documentat en totes les publicacions que s'han fet com teatre del Liceu.
4 de octubre de 1860 - Inauguració de l'Eixample per Isabel II.
"Autoritzat ja l'eixample de la ciutat per Reial decret de 31 de maig de 1860, volien els barcelonins solemnitzar la inauguració d'aquesta gran reforma, i amb tot i que alguns dels propietaris de finques urbanes a l'interior de la població no veien amb gust aquesta festa, i així tot es va dur á terme la vigília del dia assenyalat per a la partida de la Reina.
Va accedir l'augusta Senyora á honrar amb la seva presència la inauguració, i a dos quarts de cinc de la tarda del dia 4 d'octubre, es va traslladar al lloc en què hi havia les derruïdes muralles, i va ocupar l'elegant llotja que havia estat preparada a l'efecte,
A un senyal donat i als crits de visca la Reina, va caure a terra una columna en la qual estava escrit en caràcters gòtics el non plus ultra, que indicava el supòsat límit del món, i sobre el creuer de les principals vies d'eixample va aparèixer una altra columna de ordre corinti, amb la inscripció en caràcters daurats: Plus ultra, regnant Isabel II.
El il·lustrat Corregidor de la ciutat va donar gràcies á la Reina en un breu, però eloqüent discurs: la gran via de la Creu [Meridiana] va rebre en l'acte el nom de Carrera d'Isabel II; l'altra gran via que des del mar tallarà á aquesta perpendicularment [Diagonal], es va cridar Carrera d'Isabel la Catòlica, la plaça o creuer de dues [Plaça de les glòries catalans], Plaça de les dues Isabelas. "
(Antonio Flores, Crònica del viatge de les seves majestats i alteses reials a les Illes Balears, Catalunya i Aragó (1862).)
19 anys de "negociació" i un bombardeig per a poder respirar. Recordem que al 1841, l'Ajuntament de Barcelona va convocar un concurs per al desenvolupament i higienització de la ciutat, que va guanyar el doctor Pere Felip i Monlau, metge higienista autor de "A baix les muralles, memòria sobre els avantatges que reportaria a Barcelona i especialment a la seva indústria la demolició de les muralles que circuyen la ciutat "en què es demanava la urgent expansió cap als rius Besòs i Llobregat.
La difusió del projecte, juntament amb el malestar general, va provocar que el 26 d'octubre de 1842, el poble comencés a enderrocar part de la Ciutadella, fet que va fer que el General Espartero bombardegés Barcelona des del Castell de Montjuic i ordenés la reconstrucció de la Ciutadella amb un cost de 12 milions de reals per a la ciutat.
"Vista del nord de la ciutat- la més gran, més poblada, treballadora i pròspera de la ciutats provincials espanyoles." Anotació de Charles Clifford.
A la primavera de 1862 Clifford publica "Scramble", una relació numerada de fotografies elaborada amb l'objectiu d'atendre la demanda de vistes d'Espanya de la Casa Reial anglesa. El llibre, de 48 pàgines en total, no consta només d'una relació de les fotografies de Clifford en forma de catàleg. La primera part és una autèntica guia de viatges de l'època (pàgines 1-29), a l'estil de les publicacions de l'època en què el viatger comptava les seves experiències, i donava les seves opinions i suggeriments per a futurs visitants a país.
La paraula "Scramble" transmet la idea d'un viatge dificultós i una mica desordenat, no exempt d'aventures que Clifford supera amb humor i bona disposició.
Llotja Reial instal·lada als Camps Elisis amb motiu de la visita a Barcelona de la reina Isabel II. 1860. Fot: Clifford, Charles.
La Reina Isabel II de España, amb la corona comtal. 1860. Fot: Charles Clifford.

1 comentario:

  1. "El Sr Charles Clifforc , va ser el primer fotògraf oficial de la Casa Reial espanyola i que acompanyava a la Reina Isabel II en els viatges que feia per fer propaganda dela monarquia tot realitzant fotografies de les estances.
    Es un ampli article amb fotografies fetes per l'autor amb explicacions i enllaços a peu de foto , tots molt interessant.
    Un enllaç interesant fa referència a l'inauguració del ferrocarril entre Manresa i Lleida el 30 de maig 1860 i com aquest altres qu'es comparteixen.
    Esmentar la fotografia realizada en el carrer Dormitori de Sant Francesc , que va ser guarnit amb la reproducción del Arc de Triomf l'any 1860 en honor a la visita de la Reina Isabel II i el seu marit Francesc d'Asis. I com diu la tradició per aquest carrer i va passar en l'any 1260 ( si crec recordar) Sant Francesc d'Asis fent el peregrinatge del cami de Santiago.
    Molt interesant 👍" (Montse Carol)

    ResponderEliminar