Páginas

lunes, 15 de febrero de 2021

Mercè Figueras, destinatària de poemes de Màrius Torres com 'Cançons a Mahalta'

 

Màrius Torres i Mercè Figueras.
Durant set anys, fins a la seva mort el 1942, el jove metge Màrius Torres (Lleida, 1910) va viure ingressat al sanatori antituberculós del Puig d’Olena, a Sant Quirze Safaja. Allà va iniciar una intensa relació epistolar amb una altra interna, Mercè Figueras (Girona, 1908-Barcelona, 1976), destinatària de poemes com 'Cançons a Mahalta'.
Màrius Torres (Lleida, 1910 – Puig d’Olena, 1942), «el poeta de l’esperança», va estar hospitalitzat al sanatori de Puig d’Olena (Sant Quirze Safaja), on, entre altres malalts, va conèixer Mercè Figueras, la seva gran amiga i confident. Esperança Figueras, germana de Mercè i companya de treball de Sales a la Generalitat, havia proposat al mateix Sales d’escriure a la seva germana a Puig d’Olena per animar-li l’estada en aquell centre, i així es va travar l’amistat de Sales amb el poeta i la «Mahalta» de Torres.
Mercè Figueras Bassols. (Girona, 1908 – Barcelona, 1976)
Mercè Figueras era la filla petita del matrimoni format pel Dr. Jaume Figueras Torrent i Consuelo Bassols Llimona. Tenia tres germans, un noi i dues noies.
Quan era ben jove va emmalaltir, fet que la portà a passar llargues temporades en santuaris de muntanya com el de La Salut de Sant Feliu de Pallerols (la Garrotxa) el 1927. Vers el 1934-1935 ingressà al sanatori de Puig d’Olena, on va fer amistat amb la directora, Maria Planas, amb les religioses dominiques i el personal sanitari i, sobretot, amb Josep Saló, estudiant de medicina que estava ingressat al sanatori i que, un cop curat i acabats el estudis, va formar part de l’equip mèdic del centre. Així mateix, durant aquest temps, la seva germana Esperança li va presentar un company seu de feina, en Joan Sales.
L’any 1936 va conèixer Màrius Torres amb qui va establir i mantenir una intensa amistat epistolar. Part d’aquesta correspondència es conserva, actualment, a la Biblioteca de Lletres de la Universitat de Lleida. Després de la mort del poeta, i un cop superada la malaltia, Mercè va anar a viure a Barcelona amb la seva germana Esperança.
Mercè Figueras era una dona afable, alegre i culta. Havia llegit molt i gaudia de la música; va cultivar moltes amistats, amb les que mantenia llargues converses al seu domicili. Algunes de les amistats eren col·laboradors o directors de diferents revistes catalanes, com Cavall Fort.
D'esquerra a dreta Mercè Figueras, Màrius Torres i Esperança Figueras al 1939.
Mercè Figueras i Màrius Torres. Fins i tot quan algun dels dos joves no estava sotmès a un aïllament estricte, el seu contacte estava limitat a trobades a les zones comunes del sanatori.
El sanatori de Puig d'Oleana des de la façana sud. Aquest sanatori es troba situat a 819 m d'altitud, al terme de Sant Quirze de Safaja entre Sant Feliu de Codines i Centelles. Màrius Torres hi ingressà el 22 de desembre.
De dreta a esquerra, Paquita Ribas, Mercè Figueras i Núria Torres.
Cap a juliol de 1942, ell i un grup de malalts (entre ells Mercè Figueras, i Daniel Pertegaz) van ser traslladats al Mas Blanc, pròxim al sanatori del Puig d'Olena, situat a 4 km en direcció a Sant Quirze.
D'esquerra a dreta, Maria Planas, Esperança Figueras i Mercè Figueras.
D'esquerra a dreta, Josep Maria Puig, el matrimoni Turell, Mercè Figueras, Màrius Torres, Francisco, Júlia i el jove Marian.
D'esquerra a dreta Maria Planas, Esperança Figueras, Maria Fiter, Dolors de Saló, Màrius Torres i Mercè Figueras.
Màrius Torres i la Mercè Figueras davant del Mas Blanc.
Mercè Figueras. Platja de Llançà, 1949.


No hay comentarios:

Publicar un comentario