Páginas

martes, 6 de agosto de 2019

Visita a Barcelona del Doctor Alexander Fleming.


El Premi Nobel de Medicina va visitar la ciutat de Barcelona durant 12 dies al 1948 convidat oficialment per l'Ajuntament de Barcelona.
Arribada a Barcelona del doctor Alexander Fleming. El doctor Fleming a l'aeroport del Prat de Llobregat. 26 de maig de 1948. Fot: Pérez de Rozas, Carlos.
"La portada del 26 de mayo de 1948 recogía la llegada del profesor Fleming a Barcelona con un artículo de su amigo el doctor Lluís Trías de Bes, en aquel momento director del Hospital d’Infecciosos de Barcelona y organizador del viaje del ilustre científico."
Visita a Barcelona del doctor Alexander Fleming. El doctor Fleming durant la seva primera conferència a l'Hospital Municipal d'Infecciosos de Nostra Senyora del Mar. 31 de maig de 1948.
Nascut un 6 de agost de 1881 a Darvel, Escòcia. Va ser el primer a observar els efectes antibiòtics de la penicil·lina, obtinguda a partir del fong Penicillium notatum. També va descobrir l'enzim antimicrobiana lisozima.

Crónica de la visita día a día
26 de mayo de 1948. Llegada a BarcelonaSir Alexander Fleming y “su penicilina ” por Luís Trías de Bes
27 de mayo de 1948. El Dr. Fleming es recibido por las distintas autoridades en el Aeropuerto de Barcelona. Entrevista en exclusiva para La Vanguardia por Horacio Sáenz Guerrero. Programa de su estancia en Barcelona
29 de mayo de 1948. Visita a las autoridades. Recepción en el Instituto Británico.
30 de mayo de 1948. Excursión a Montserrat. Partido amistoso España – Irlanda en el Estadi de Montjuïc
31 de mayo de 1948. Visita al Museo de Arte Antiguo en el Palacio Nacional de Montjuich. Conferencia “Algunos aspectos de las heridas sépticas”, en el Hospital d'Infecciosos.
1 de junio de 1948. Conferencia “El lisozima” en el Hospital d'Infecciosos
2 de junio de 1948. Conferencia “El uso de la penicilina” en el Hospital d'Infecciosos
3 de junio de 1948. Conferencia “La historia de la penicilina” en la Real Academia de Medicina. Nombrado Académico de Honor. Excursión a Sitges
5 de junio de 1948. Inauguración del Departamento de Investigaciones de Patología Tropical del Hospital Municipal d'Infecciosos.  Fiesta folklórica en el “Poble Español”. Homenaje en el Ayuntamiento de Barcelona.
6 de junio de 1948. Concurso de floristas en La Rambla. Corrida de toros.
7 de junio de 1948. Salida hacia Sevilla.
El Sr. Fleming és homenatjat al seu pas per la Rambla. 27 de maig de 1948.
Durant la guerra va ser metge militar als fronts de França i va quedar impressionat per la gran mortalitat causada per les ferides de metralla infectades (per exemple, gangrena gasosa) en els hospitals de campanya. Finalitzada la guerra, va tornar a l'Hospital St. Mary on va buscar intensament un nou antisèptic que evités la dura agonia provocada per les ferides.
El doctor Fleming durant una de les conferències a l'Hospital Municipal d'Infecciosos de Nostra Senyora del Mar. 1 de juny de 1948.
Alexander Fleming visita Sitges, arribada a l´Ajuntament. A la dreta, el Dr.Benaprès. 3 de juny de 1948.
Alexander Fleming. Conferència del doctor Fleming al Paranimf de la Universitat de Barcelona. 4 de juny de 1948.
Els dos descobriments de Fleming van ocórrer en els anys vint i encara que van ser accidentals demostren la gran capacitat d'observació i intuïció d'aquest metge escocès. Va descobrir la lisozima després que mucositats, procedents d'un esternut, caiguessin sobre una placa de Petri en la qual creixia un cultiu bacterià. Uns dies més tard va notar que els bacteris havien estat destruïdes en el lloc on s'havia dipositat el fluid nasal.
El laboratori de Fleming estava habitualment desordenat, el que va resultar un avantatge per al seu següent descobriment. Al setembre de 1928, estava realitzant diversos experiments en el seu laboratori i el dia 22, en inspeccionar els seus cultius abans de destruir-los va notar que la colònia d'un fong havia crescut espontàniament, com un contaminant, en una de les plaques de Petri sembrades amb Staphylococcus aureus . Fleming va observar més tard les plaques i va comprovar que les colònies bacterianes que es trobaven al voltant del fong (més tard identificat com Penicillium notatum) eren transparents a causa d'una lisi bacteriana. Per ser més exactes, Penicillium és una floridura que produeix una substància natural amb efectes antibacterians: la penicil·lina. La lisi significava la mort dels bacteris, i si escau, la dels bacteris patògens (Staphylococcus aureus) crescudes a la placa. Encara que ell va reconèixer immediatament la transcendència d'aquesta troballa els seus col·legues el van subestimar. Fleming va comunicar el seu descobriment sobre la penicil·lina al British Journal of Experimental Pathology el 1929.
El doctor Fleming és homenatjat amb un festival folklòric al Poble Espanyol. 5 de juny de 1948.
El doctor Fleming, l'alcalde de Barcelona i el governador civil al costat del bust un cop descobert. 5 de juny de 1948.
Fleming va treballar amb el fong durant un temps però l'obtenció i purificació de la penicil·lina a partir dels cultius de Penicillium notatum van resultar difícils i més apropiats per als químics. La comunitat científica va creure que la penicil·lina només seria útil per tractar infeccions banals i per això no li va prestar atenció. 
No obstant això, l'antibiòtic va despertar l'interès dels investigadors nord-americans durant la Segona Guerra Mundial, els que intentaven emular la medicina militar alemanya la qual disposava de les sulfamides. Els químics Ernst Boris Chain i Howard Walter Florey van desenvolupar a Anglaterra un mètode de purificació de la penicil·lina que va permetre la seva síntesi i distribució comercial per a la resta de la població, però, aquest país tenia la totalitat de les seves infraestructures industrials dedicades a les necessitats de la guerra. Per aquest motiu, tots dos investigadors van acudir a Estats Units a posar en marxa plantes de producció dedicades exclusivament a la penicil·lina.
Fleming no va patentar el seu descobriment creient que així seria més fàcil la difusió d'un antibiòtic necessari per al tractament de les nombroses infeccions que assotaven a la població. Pels seus descobriments, Fleming va compartir el Premi Nobel de Medicina en 1945 al costat de Ernst Boris Chain i Howard Walter Florey.
El doctor Fleming durant la jornada del Concurs anual de parades de flors de la Rambla. 6 de juny de 1948. Fot: Pérez de Rozas, Carlos.
Partença del doctor Alexander Fleming de Barcelona. El doctor Fleming pujant a l'avió amb destinació Sevilla. 7 de juny de 1948.

VERSIÓ ACOLORIDA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario