Páginas

domingo, 14 de julio de 2019

Pauleta Pàmies, la professora de dansa del Liceu.


Paula Catalina Carmen Pàmies i Serra (Barcelona10 d'abril de 1851 - 31 de març de 1937), més coneguda com a Pauleta Pàmies, va ser una cèlebre ballarina de dansa clàssica i de dansa espanyola.
1911. Fot: Mariné i Vadalaco, Amadeu.
Pauleta pàmies, 1864. Fot: Sala, M. El debut al Liceu es va produir a l'any 1862 interpretant al pigall d'un cec a La Kermesse, el segon acte de Faust de Gounod.
Va ser directora de la Companyia de Dansa del Gran Teatre del Liceu de Barcelona. També va ser professora de dansa durant setanta anys, per exemple al Liceu i a l'escola de dansa, també a Barcelona, que va fundar junt el ballari rus Sacha Goudine i que porta el seu nom. Ha format ballarines de la talla de Rosita SegoviaTeresina BoronatTrini BorrullCarmita García i Maria de Ávila, entre moltes altres, i també a la ballarina i sobretot mestra de castanyoles Emma Maleras.
Pauleta Pàmies als 16 anys. 1867. Fot: Canto.
1880. Fot: Judez y Coyne.
 Retrat d’estudi de Pauleta Pàmies en un personatge de Clorinda. Fot: d’Heriberto Mariezcurrena, 1881. 
Barcelona era molt coneguda per ser la professora de dansa del Liceu, on tenia alumnes de l'alta societat, nenes a les quals esls pares portaven perquè adquirissin un port elegant i per a estilitzar el seu cos, i també altres d'origen humil, algunes de les quals posteriorment podien passar a la Companyia de Dansa del Liceu. En aquesta època alguns barcelonins també la recorden com a intermediària per a posar en contacte aquestes jovenetes amb els seus admiradors i sembla que alguna d'elles podia arribar a rebre un regal d'un senyor abonat a canvi d'un somriure personal des de l'escenari.
Menys coneguda a nivell popular és la seva feina com a coreògrafa. Pauleta Pàmies no només va coreografiar nombrosos espectacles de dansa al Liceu, començant l'any 1917 per El corregidor y la molinera, sobre música de Manuel de Falla, i d'òpera, com per exemple Les noces de Fígaro que va dirigir Eugène Szenkar en 1935. També va fer les coreografies, per exemple, de la pel·lícula de cinema El sino manda (1917), un drama social dirigit per Fructuós Gelabert i Badiella; i de La viola d'or d'Apel·les Mestres (1914), una faula poètica estrenada a les festes del Teatre de la Naturalesa, organitzades per artistes i intel·lectuals modernistes.
Festa de commemoració del Centenari del Romanticisme, als Jardins del Laberint d'Horta, propietat del Marquès d'Alfarràs. Davant del templet de Danae, actuació del cos de ball del Gran Teatre del Liceu. Al centre, Pauleta Pàmies i Serra, mestressa de ball. 3 de juny de 1930. Fot: Sagarra Plana, Josep Maria.
Revista Mundo Gráfico de 1935. Reportatge de Pauleta Pàmies.
Pauleta Pàmies amb les seves alumnes. Reportatge Mundo Gràfico.
Assaig de la pantomima "Las Golondrinas", a casa de la mestra de ball Pauleta Pàmies, al principal del número 59 del carrer de Sant Pau (Acadèmia de Ball). 15 de desembre de 1934. Fot: Pérez de Rozas, Carlos.
Amb 83 anys.
Enterrament de la ballarina Pauleta Pamies. La comitiva funerària acompanyant les despulles de la ballarina. 1 d'abril de 1937. Fot: Pérez de Rozas.
Fot: Merletti, Alessandro.
Enterrament de la ballarina Pauleta Pamies. La comitiva funerària acompanyant les despulles de la ballarina. 1 d'abril de 1937. Fot: Pérez de Rozas.

VERSIÓ ACOLORIDA.


No hay comentarios:

Publicar un comentario