Páginas

miércoles, 18 de octubre de 2023

Recordem que sense ajut humanitari deixa d'existir la Humanitat.

Agraïments a Josep Llorens.

Nens fent cua per les racions de llet, Barcelona, desembre de 1937. Fot: Edward G Malindine.
La població civil va patir l'atac i els bombardejos dels nazis alemanys, feixistes italians i els moros de Franco. "S'ha interromput tota la correspondència amb Espanya" va declarar Max Huber, aleshores president del Comitè Internacional de la Creu Roja. "Hem d'enviar una persona tan aviat com sigui possible i esbrinar què es pot fer". Aquesta declaració està citada de les memòries del Dr. Marcel Junod, enviat el 1936 a Espanya, on va ser nomenat delegat general del CICR. Al principi, va exercir les funcions des de València i després des de Barcelona, enmig la brutalitat franquista. El Dr. Junod va aconseguir negociar dos acords el setembre de 1936 que van permetre al CICR dur a terme la seva tasca tant al bàndol republicà com al nazionalista.
Nens reben les seves racions de llet. Escenes a la Lletera de Barcelona on dones i nens famolencs fan cua diàriament per la seva ració de llet. Fot: Edward G Malindine. Desembre de 1937.
Al 1937, va començar l'evacuació global de nens espanyols cap a diferents països, facilitada per diversos governs, diverses Societats Nacionals i el CICR.
El CICR va donar suport directe al grup més nombrós de nens espanyols evacuats a França: més de 20.000. Es tractava de nens de les províncies basques, Astúries, Cantàbria i Madrid. En general, arribaven a Bordeus, on alguns dels nens eren traslladats a vaixells soviètics i després enviats cap a l'exUnió Soviètica. Els altres eren repartits per tota França i quedaven a cura de famílies o en campaments establerts específicament per ajudar-los.
A més de l'exUnió Soviètica, es van ubicar nens espanyols a altres països: 5.000 a Bèlgica, 4.000 al Regne Unit i, en menor mesura, a Suïssa (800), Mèxic (455) i Dinamarca (100). Per tant, l'evacuació de nens espanyols per salvar-los dels horrors de la guerra va ser una operació humanitària de gran escala que va convocar diversos països.



No hay comentarios:

Publicar un comentario