Páginas

domingo, 5 de marzo de 2023

Gretel Ammann, pionera del feminisme a Barcelona.

 

Gretel Ammann a una xerrada sobre sexualitat a la Vocalia de Dones del carrer Torrent de l'Olla.

Gretel Ammann Martínez
Donostia 1947- Barcelona 2000,
Filòsofa, Feminista radical, Lesbiana separatista, militant i activista.

Infantesa i adolescència
Va néixer a Donostia al 1947. Quan tenia dos anys la família es traslladà a Barcelona, ciutat que ja no abandonà. Filla de mare basca i de pare austríac, malgrat ho va viure amb incongruència, mantingué sempre ambdues nacionalitats.
Va néixer sota la repressió franquista...; El seu pare fugia de l’alemanya nazi...; Estudià a l’escola alemana i ben aviat manifestà el  seu esperit crític, destacà per la creació d’un periòdic escolar, en aquest s’hi qüestionava el model d’escola, per això fou convidada a abandonar el centre.
De ben petita s’inicià i s’aplicà en diferents disciplines artístiques, l’escriptura, la pintura i el dibuix, la música...
1983
Universitat i clandestinitat
En l’adolescència cantava i composava les seves cançons, ben aviat s’inicià en la fotografia, n’hi ha moltes del moviment feminista que ella mateixa revelava i regalava.
 Cursà filosofia a la UB (1966-70), a la Universitat hi va viure un període inquiet: lluites, vagues, manifestacions, moviments clandestins, formà part de l’AUS... Estudià Francès a la Sorbona (1971-72) allí connectà amb d’altres realitats reivindicatives.

Moviments reivindicatius i lluites

Milità en diferents partits FOC, MCC de Catalunya. A l’any 1973 la seva militància la portà a treballar a l’escola Tramuntana (Carmel), s’implicà en totes les reivindicacions veïnals del barri i de l’escola.
Participava en totes les lluites a favor de la Pau, dels drets de dones i la humanitat.
Fou activista del moviment Feminista i encapçalà el moviment Lesbià.
Escrigué moltes aportacions i ponències en trobades, congressos i jornades.
A l’any 1979  formulà a Granada, el feminisme de la diferència. Al 1980 obrí la primera Casa de la dona a Barcelona.

A l’any 1982 va conèixer la Lola Majoral, amb qui establí una unió d’amor i convivència, juntes crearen el Centre d’ Estudis de la Dona “El Centro”, espai d’estudis, recerca i trobada de dones.
En aquest assentament hi trobem la seva etapa més fructífera,  creant i participant en diferents iniciatives de dones: el Grup Gram teatre de dones, la Red de Amazonas,  La nostra illa, Grup de Lesbianes Feministes, Laberint , etc...
A més d’organitzar molts actes reivindicatius: Primera Escola d’estiu de Dones 1986, Primera Setmana de Lesbianes a Barcelona, 1987, Setmana Europea de la ILLIS, Fires Internacionals del llibre Feminista, etc. Participà en totes les reivindicacions dels espais per a dones, des de la casa de la dona fins al CCDFB. Morí a Barcelona el 2 de maig de 2000, deixant un gran buit en el feminisme.
El desig de la Gretel de viure l’ideal d’autonomia personal, d’autogestió i d’independència, està representat pel model de les Amazones.
Les Amazones,  dones lluitadores, sempre s’han vilipendiat per allò que eren i per allò que demostraven com a possible: la capacitat d’autonomia total.
Amb aquest desig vam crear la “Red de Amazonas”, com una ret exclusiva entre dones lesbianes, per intercanviar sabers, opinions, accions, activitats, vivències,  habilitats, ideals.
la Ret d’amazones segueix sent el nexe d’unió, per a totes les amazones d’arreu del món que ho desitgin. 
Ret  d’Amazones        retamazones@gmail.com
“Cuando el tiempo y el espacio no son y existe la memoria…es siempre “.  Gretel Ammann (1989)
La memòria com a acte d'amor i espai de resistència.

VERSIÓ ACOLORIDA.




No hay comentarios:

Publicar un comentario