Páginas

lunes, 25 de enero de 2021

Festa infantil per inaugurar l'últim tram del passeig de Sant Joan. 1930.

 

Festa infantil al passeig de Sant Joan. Acte d'inauguració. 6 de març de 1930. Fot: Josep Maria Sagarra.
Al 1930 es va acabar l'últim tram de Passeig Sant Joan, el que va de Diagonal a Travessera de Gràcia, i es van instal·lar bancs de lectura de forma circular, amb petits quioscs que funcionaven com una biblioteca. Però a més, al final del passeig es va construir un diàfan Pavelló de Lectura, cobert de plaques de vidre. Era un nou concepte de ciutat: un passeig envoltat de jardins, fonts, estanys i petites biblioteques públiques, amb casetes de llibres en els laterals.
Gairebé la materialització urbana del bucòlic somni de Ciceró de llegir al jardí. Un somni que va ser real durant uns anys.
Fins que el franquisme va cremar els llibres al carrer i va derrocar el Pavelló de Lectura al 1948.
Vam passar a ser un país amb la poesia assassinada a les cunetes i la cultura exiliada.
Discurs d'una autoritat desde la taula on es reparteixen bombons, joguines i llibretes d'estalvi a la festa infantil celebrada amb motiu de la inauguració dels jardins del Passeig de Sant Joan, i organitzada per l'Associació de Propietaris del Camp d'en Grassot. La inauguració dels jardins va tenir lloc el passat nou de febrer, data en que havia de celebrar-ne la festa infantil que va quedar suspesa per la pluja. 6 de març de 1930. Fot: Brangulí.
Noi amb un cotxet de joguina, guanyat al sorteig de joguines de la festa infantil celebrada amb motiu de la inauguració dels jardins del Passeig de Sant Joan, i organitzada per l'Associació de Propietaris del Camp d'en Grassot. 6 de març de 1930. Fot: Brangulí.
Mig segle abans, el 1895, Barcelona ja s'havia engalanat amb una multitudinària festa ciutadana per celebrar la cessió de la primera biblioteca pública de la ciutat: la Arús, al número 26 de Passeig Sant Joan. «No's pot negar la entrada a ningú per rahó de sexo, edat ni classe; xichs y grans, richs y pobres, tothom que allá's comporti dignament té'ls mateixos drets que un altre», va deixar escrit el filantrop -i francmasón- Rossend Arús com a norma d'entrada a la seva biblioteca. Uns anys després, el 1909, la moderna Barcelona també estrenava la primera Biblioteca Popular de la Dona a Ciutat Vella, la primera d'Europa, que es va avançar gairebé 20 anys a la Fawcett Library de Londres.
Una autoritat lliura una llibreta d'estalvi a un infant pels seus mèrits en l'estudi, a la festa infantil celebrada amb motiu de la inauguració dels jardins del Passeig de Sant Joan.
Taula on es reparteixen bombons, joguines i llibretes d'estalvi a la festa infantil celebrada amb motiu de la inauguració dels jardins del Passeig de Sant Joan.
Font de la Caputxeta als jardins del passeig de Sant Joan, recentment inaugurats. 1930. Fot: Brangulí.
Festa infantil al passeig de Sant Joan. Multitud assistent a l'acte d'inauguració, amb la presència de nombrosos infants. A l'esquerra, músics. 6 de març de 1930. Fot: Josep Maria sagarra.
Concurs per a la instal.lació de bancs-biblioteca destinats als jardins públics del passeig de Sant Joan. Agost de 1929.
Els bancs biblioteca van ser dissenyats per Félix de Azúa, arquitecte municipal de la ciutat de Barcelona, segons consta en el projecte signat el 27 de juliol de 1929. Es van inaugurar el 9 de febrer de 1930, tal com informava La Vanguardia en la seva edició del dia 11 de febrer.
Podem identificar a l'esquerra el carrer Provença amb la Torre clínica Dr. Puigvert; a la dreta la Casa Macaya i la Casa Dolors Alesan de Gibert, edificis modernistes situats als números 108 i 110 respectivament del passeig de Sant Joan.


1 comentario: