Autorretrat, 1959. AFB. Carme Garcia.
Carme Garcia Padrosa (Barcelona, 1915 - 2015) va ser una va ser una fotògrafa catalana, que signava les seves obres amb el nom de Carme Garcia de Ferrando. Va estar en actiu des del 1935 al 1987. Establerta a Barcelona, fou una apassionada de la fotografia i enquadernadora de professió.
Escola Pere Vila, c. 1960. AFB. Carme Garcia.
Va fer aquesta feina des dels 14 anys, fins que, casada l'any 1938, un cop acabada la guerra es va dedicar a fer de mestressa de casa, sense deixar mai la dedicació fotogràfica.
Tot i que feia fotografies des de molt jove, la primera càmera que es va comprar, abans de la guerra, va ser una Baby Kodak que li costà 16 pessetes.
El 1953 va fer un curs de fotografia per a dones a l'Agrupació Fotogràfica, per aprendre a revelar fotos. Així, la cuina de casa seva esdevingué també el seu laboratori, on preparava també ella mateixa els líquids de revelatge .
L'any 1956 es va associar a l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya i al costat d'altres fotògrafes, com Milagros Caturla, Josefina Escoda, Lolita Franco o Montserrat Vidal i Barraquer, va contribuir a crear el Grup Femení dins de l'AFC. El 1959 va participar en la primera exposició de fotògrafes aficionades d'Espanya.
La Barceloneta, 1959. AFB. Carme Garcia.
Va començar a fotografiar des del terrat de casa seva, al número 48 del Carrer d'Avinyó de Barcelona, que va convertir en mirador i estud. Va fotografiar els terrats de la Barcelona de l'època, retratant la bulliciosa i activa vida de casa seva i la del barri, de la seva família i les seves veïnes, a qui retratà utilitzant contrapicats i mirades directes a càmera per mostrar ―més enllà dels arquetips― dones fortes i empoderades. Posteriorment, va sortir a retratar els carrers i barris de Barcelona i de moltes altres ciutats, la gent, els jocs, les converses i els moviments de les persones que treballen o conviuen al carrer, als mercats, als polígons de la períferia o als entorns industrials, per retornar al terrat en els últims anys.
La Rambla, 1960-1969. AFB. Carme Garcia.
La seva obra rep un gran reconeixement tant aquí com internacionalment i arriba a guanyar més d’un centenar de premis, entre els quals el Luis Navarro de 1963 ―amb una fotografia de la nevada de Nadal del 62, feta des del balcó de casa― i el Nikon de 1973. Amb els primers diners que va aconseguir en concursos va comprar una càmera Nikon King. Participà en exposicions col·lectives, com la Interpress-Photo de Moscú (1966).Va rebre ofertes per a dedicar-se professionalment a la fotografia de publicitat, però mai no les va acceptar. Les seves fotografies s'han publicat a diversos mitjans: el diari Pravda, el Photo-amateur -de la Fédération Internationale de l'Art Photographique (FIAP)-, el 1967, al Photography Year Book (1973) o a Diario Femenino i Noticiero Universal.
Carrer dels Arcs, 1957. AFB. Carme Garcia.
La fotografia de Carme García es va poder veure dins de l’exposició “Fotògrafes pioneres a Catalunya”, una mostra itinerant produïda per l’Institut Català de les Dones el 2005, comissariada per la fotògrafa Colita i la historiadora Mary Nash.
L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona va presentar del 14 de juny fins al 27 d'octubre de 2018 l'exposició “Carme Garcia, des del terrat”, a cura d'Isabel Segura Soriano, resultat de la donació feta per l'artista el 2011 a l'Arxiu Fotogràfic de 9.093 fotografies i de 18 còpies originals que conserva l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya. L’exposició presentava gairebé 300 fotografies realizades entre 1935 i 1987, una mostra de la seva art i la seva tècnica, que aboleix les distàncies entre interior i exterior per posar en comunicació -al terrat o al carrer- l’espai públic, a l’aire lliure, amb l’entorn domèstic i privat.
Paisatge geomètric, 1960-1963. AFB. Carme Garcia.
https://www.elperiodico.com/es/opinion/20100709/carme-garcia-de-ferrando-revelaba-las-fotografias-en-la-cocina-de-mi-casa-378073
Terrat del carrer d’en Carabassa.
Terrat del carrer d’Avinyò 25 nevat el dia de Nadal de 1962. Fot: Carme Garcia.
Terrat del carrer d’Avinyò 48.
Aquesta era Carme García Padrosa als anys cinquanta. “La fotografia ha d’explicar coses noves”, deia. I va ser fidel a aquesta idea perquè va ser creativa i va trencar els cànons del moment.
No hay comentarios:
Publicar un comentario