Páginas

lunes, 26 de noviembre de 2018

Les aventures d'en Oleguer Junyent: Roda el món i torna al Born.


Oleguer Junyent al seu taller.
Roda el món i torna al Born és el nom d'un llibre editat el 1910 per l'escenògraf i col·leccionista d'art Oleguer Junyent i que recull les impressions i vivències del viatge al voltant del món que realitzà el 1908 acompanyat pel seu amic Marià Recolons. L'obra està il·lustrada amb els dibuixos i fotografies que Junyent realitzà durant el viatge, circumstància que fan del llibre una obra única com a document per conèixer l'època i els ambients que recorregué.
El viatge de Junyent partí de Barcelona per mar i va transcórrer per les següents principals escales: MarsellaEl CaireAdenBombaiLahoreCaixmirAgraCalcutaColomboPerthAdelaideMelbourneSydneyManilaCantonNanquínPequínSeülTòquioVancouverWinnipegChicagoTorontoQuebecNova YorkLondres i París.
El llibre, editat a Barcelona el 1910 per la Il·lustració Catalana amb pròleg de Miquel Utrillo fou molt popular quan es va editar perquè posava a l'abast el coneixement de països remots en una època que la gent de Catalunya hi viatjava molt poc.
Miquel Utrillo i Lola Vidal.
Oleguer Junyent Sans al seu taller.
Oleguer Junyent i Sans (Barcelona, 1876 – 1956) fou un artista polifacètic, escenògraf, dibuixant, pintor, cartellista, decorador, col·leccionista, antiquari i gran viatger català. Conegut per ser l'autor del famós llibre Roda al món i torna al Born. Fou germà del pintor i crític d'art Sebastià Junyent, i nét de Sebastià Junyent i Comes, organitzador dels famosos carnestoltes barcelonins de finals del XIX.
Taller d'Oleguer Junyent. Frontal barroc flanquejat per dues marededéus. Repartits per tota l'estança, tapissos, pintures, ceràmiques i altres objectes artístics i antiguitats. Al fons, un maniquí. Fot: Junyent Sans, Oleguer.
Fou un dels més importants proveïdors d’obres per a col·leccionistes com Lluís Plandiura, el col·leccionista privat més important d'art medieval o Francesc Cambó, a qui assessorà també en la compra d'art europeu i amb qui l’uní una bona amistat inclús al llarg dels anys de l’exili. Al mateix temps Junyent anirà construint una interessant col·lecció pròpia, en la que destaquen la col·lecció d’arquetes, escultura, ceràmica o ferro forjat, abans de dedicar-se de manera preferent a la pintura com el seu germà Sebastià.
L'Estudi-Taller d'Oleguer Junyent situat al carrer Bonavista de Barcelona es pot visitar.
Taller d'Oleguer Junyent. Repartits per tota l'estança, tapissos, pintures, marededéus, i altres objectes artístics i antiguitats. Al fons, frontal barroc.
Oleguer Junyent (segon per la dreta) i un grup d'amics a la plaça Reial. Al fons, els magatzems "El Águila".
Oleguer Junyent (tercer per l'esquerra) i un grup d'amics a la plaça Reial. Darrere seu, una font i palmeres de la plaça. Al fons, mig amagada per la font, la sabateria "Calzados Minerva".
Oleguer Junyent i un grup d'amics a la plaça Reial. Junyent (centre) assegut amb dos amics més en un banc. Al fons, els magatzems "El Águila", i la seva camioneta de repartiment a domicili.
Són unes fotos inèdites de Miquel Utrillo.
No consta que és ell, però és evident:
1. Pel seu físic.
2. Per la seva característica pose en "jarra".
3. Per ser amic d'Oleguer Junyent.


Va fer amistat amb Francesc Cambó i fins i tot va fer una travessa amb ell, en el seu iot "Catalonia", per l'Adriàtic, el Jònic i l'Egeu, el 1932. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario