Páginas

jueves, 7 de septiembre de 2017

Casa de la Maternitat, a les Corts de Sarrià.


Vestíbul i escala principal d'uns dels pabellons de la Casa de la Maternitat, a les Corts de Sarrià. El recinte de la Maternitat es va començar a construir a partir de l'any 1889 com a Casa Provincial de Maternitat i Expòsits, essent desenvolupat el projecte inicial per Camil Oliveres i Gensana. Els pavellons construïts fins a la primera dècada del segle XX responen a una estètica homogènia, en lalínia del primer modernisme. L'any 1895 ja s'havien construït cinc pavellons: el de Lactància, el de Desmamats o Ave Maria, els de malalties infeccioses i els safareigs. Es tracta d'un vestíbul espaiós i ben il·luminat, amb belles columnes estriades amb capitells dòrics i una gran base. Les rajoles del terra presenten sanefes geomètriques. A la part del darrera hi ha l'escalinata per a accedir al primer pis de l'edifici, amb barana de ferro forjat. 1903. Fot: Mas Ginestà, Adolf.
   Casa de la Maternitat. Porta d'entrada al pavelló de l'Ave Maria
Façana als jardins centrals del pabelló Ave Maria de la Casa de la Maternitat, a les Corts. El recinte de la Maternitat es va començar a construir a partir de l'any 1889 com a Casa Provincial de Maternitat i Expòsits, essent desenvolupat el projecte inicial per Camil Oliveres i Gensana. Els pavellons construïts fins a la primera dècada del segle XX responen a una estètica homogènia, en la línia del primer modernisme. Són edificis bastits amb paredat de pedra combinada amb maó vist i ornamentats amb detalls de ceràmica. Les obertures adopten formes diverses, sempre emmarcades amb maó vist, i en alguns casos hi ha columnes i relleus de caràcter historicista. El d'Ave Maria fou un dels primers pabellons que es varen construir. 1903. Fot: Mas Ginestà, Adolf.
Vista general dels pabellons de la Casa de la Maternitat, a les Corts. El recinte de la Maternitat es va començar a construir a partir de l'any 1889 com a Casa Provincial de Maternitat i Expòsits, essent desenvolupat el projecte inicial per Camil Oliveres i Gensana. Els pavellons construïts fins a la primera dècada del segle XX responen a una estètica homogènia, en la línia del primer modernisme. Són edificis bastits amb paredat de pedra combinada amb maó vist i ornamentats amb detalls de ceràmica. Les obertures adopten formes diverses, sempre emmarcades amb maó vist, i en alguns casos hi ha columnes i relleus de caràcter historicista. Els primers pabellons a construïr-se foren el de la Lactància, el de l'Ave Maria (per a nens desmamats), els dels infecciosos, la bugaderia i els escalfadors de desinfecció. Els pabellons estan envoltats de jardins. 1903. Fot: Mas Ginestà, Adolf.
Una sala de bressols a la Casa de la Maternitat, a les Corts de Sarrià. El recinte de la Maternitat es va començar a construir a partir de l'any 1889 com a Casa Provincial de Maternitat i Expòsits, essent desenvolupat el projecte inicial per Camil Oliveres i Gensana. Els pavellons construïts fins a la primera dècada del segle XX responen a una estètica homogènia, en la línia del primer modernisme. L'any 1895 ja s'havien construït cinc pavellons: el de Lactància, el de Desmamats o Ave Maria, els de malalties infeccioses i els safareigs. El de la imatge és el pavelló de la Lactància, destinat als menors de dos anys. Es tracta d'una espaiosa estança rectangular, amb grans finestres. Les cunes estan disposades a les parets laterals: se'n veuen quinze, totes elles embolcallades amb teles blanques. Al sostre, una làmpara embolcallada amb una tela blanca transparent. Les rajoles del terra presenten motius vegetals. 1903. Fot: Mas Ginestà, Adolf.
Un dormitori de les noies al pavelló de Desmamats de la Casa de la Maternitat, a les Corts de Sarrià. Es tracta d'una espaiosa estança rectangular, ben il·luminada mitjançant grans finestres. Els llits estan disposats a les parets laterals: se'n veuen vint però la numeració indica que n'hi ha almenys quaranta. Al passadís central hi ha dos testos amb plantes i, al sostre, una làmpara embolcallada amb una tela blanca transparent. Les rajoles del terra presenten motius vegetals.
Sala de lavabos per a les noies de la Casa de la Maternitat, a les Corts de Sarrià.  Es tracta d'una gran estança rectangular al mig de la qual hi ha una filera de vint i quatre piques per a rentar-se les mans. Les parets estan enrajolades i a la del fons hi ha uns penjadors per a les tovalloles de mans. El sostre és alt. 1903. Fot: Mas Ginestà, Adolf.
 Casa de Maternitat de Barcelona. Assaig del sistema Montessori. 1914. Fot: Antonietti, Alejandro


VERSIÓ ACOLORIDA.


2 comentarios:

  1. El sistema de enseñanza no es el "MONTESÓN" como usted lo escribe es el "MONTESORI". Disculpe mi atrevimiento.

    ResponderEliminar