Páginas

lunes, 5 de junio de 2017

Carme Karr



                                                        Carme Karr amb les seves filles
Carme Karr va desenvolupar en la premsa de la segona dècada del segle XX una activitat periodística regular, amb dedicació pràcticament exclusiva, oberta a diverses temàtiques i a distintes publicacions, i va esdevenir així el precedent més proper a una professional del periodisme com s’anirà entenent en la dècada posterior. Nascuda en el si d’una família estrangera, va integrar-se a la vida cultural catalana i va començar a col·laborar a la revista L’Avenç i, més endavant a Joventut. La seva cultura i formació li van facilitar l’entrada en el periodisme, que es va convertir per a ella en una via d’expressió de les seves idees modernes i avançades. Sota el pseudònim de Xènia va iniciar una polèmica amb Eugeni d’Ors, el Xènius de La Veu de Catalunya, i amb el seu nom signà articles en català i en castellà al Diario de Barcelona, El Día Gràfico i a Las Provincias. Quan el 1906 va aparèixer la Il·lustració Catalana, el seu director va fer-li l’encàrrec de preparar un suplement mensual dedicat a les dones. Així va néixer Feminal, una revista que va sortir des de 1907 fins a 1917, de la qual va ser directora i impulsora i aconseguí una qualitat de contingut i de presentació ben notables. Aquesta revista, amb aparició puntual cada quart dissabte de mes, va comptar amb les veus femenines més potents de principis de segle, com Dolors Monserdà, Agnès Armengol, Felip Palma (pseudònim de Palmira Ventós), Maria Domènech, Sara Llorens, Joaquina Rosal, Mercè Pedrós, Isabel Serra i la Comtessa de Castellà. Karr no va deixar mai de col·laborar en la premsa del moment, signant amb el seu nom o amb pseudònims com l’Escardot. Tot i que dominava força bé el francès, l’alemany i el castellà, va triar el català com a vehicle preferent per expressar-se en els seus escrits. A més dels textos periodístics, també va conrear la narrativa breu, la novel·la, el teatre, els contes per a infants, les conferències i, fora de la literatura, la composició de peces musicals. Font : Diccionari Biogràfic de les Dones. 

Carme Karr, directora de Feminal. 1910. Fot: Ballell Maymí, Frederic.
Va ser impulsora i presidenta tant del Comitè Femení Pacifista de Catalunya, organització antibel·licista creada el 1915, com d'Acció Femenina (1921), i de la Llar (Llar) (1913), primera residència per a una ampliació d'estudis de professores i estudiants i Escola de la Dona. També va reclamar el dret de pares i mares de família a intervenir en l'ensenyament a les escoles, i a formar part de juntes d'inspecció.
FEMINAL : Publicació mensual en català apareguda a Barcelona del 28 d’abril de 1907 al 30 de desembre de 1917 com a suplement de «La Ilustració Catalana».
Dirigida per Carme Karr, defensà bàsicament un programa de culturització de les dones; publicava articles literaris, poesies i pàgines musicals (amb peces de Carme Karr, Lluïsa Casagemas, José Antonio de Donostia, etc). Hi col·laboraren Dolors Monserdà, Agnès Armengol de Badia, Maria Domènech de Cañellas i Isabel Serra, entre altres..
                                      https://ca.wikipedia.org/wiki/Carme_Karr_i_Alfonsetti
Fotografia de les redactores d'Or y Grana.
 Carme Karr (redactora), Dolors Montserdà de Macià (redactora), Joaquima Rosal (redactora), Maria Domènech de Canyelles (redactora), Agnès Armengol de Badia (redactora), Eulàlia Forment de Vinyals, Carolina Raymat de Fargas, Josepha Dachs de Prat de la Riba, Maria Turull de Barceló, Abadal d'Iglesias, Manuela Celma d'Arañó, Calamanda R. de Mas Bagó, Mercè Mas de Perdigó, Adela Raymat d'Utrillo, Carme Asencio de Valls, Dolors Guardiola de Graner, Dolors Macià de Puig, Maria Condeminas de Rosich, Dolors Carrençà de Serra, Herminia Pagès, Mercè Rodes (redactora), Mercè Padró, Aurèlia Ventura, Augusta Mariné, Maria del Consol Boquet, Xènia, La yaya, Antònia Vinyals, Margarida Ximeno, Rosalia Esclasans, Georgina Espenya, Oriola Rovira, Joana Pladevall, Maria Andreu y Odena, Josephina Liesa y Llanal, Mercè Padrós y Busquets, Paquita Correa, Carme Roig, Narcisa Freixas, J. Torrens Dagés, Josep Morató i Grau, “Kety” Pi y Domenech, Edita Rius de Romuro, Eva Muns, Ferran Agulló Vidal, Eugeni d’Ors, Ramon Nonat, Leonor Camps de Rossell, Neus Gené, Aurelia Catalá y Lluch, Francesch Sitjá y Pineda, Agné Armengol de Badia, Antonia Roma, Iluminada Agramont, Maria dels Dolors Cortada.
 Carme Karr, una de les principals col·laboradores, esdevé directora del suplement mensual Feminal, editat per La Il·lustració Calatana. El primer número de Feminal apareix el dia 28 d'abril de 1907. Aquesta revista fou la perllongació d'Or y Grana.
Comitè de Dames de la junta organitzadora del Primer Congrés d’Higiene Escolar, celebrat a Barcelona el 1r d’abril de 1912. Trinitat Sais, asseguda la segona per l’esquerra. A la seva dreta, Carme Serra i a l’esquerra, la presidenta, Celestina Vigneaux, i la vicepresidenta, Carme Karr. Dretes des de l’esquerra, les senyores Irma Dalgà, Rafaela Sànchez Aroca, Rosa Sensat i Maria Baldó. [Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (MHM)]
La Nadala. 
Lletra: Mn. Jacint Verdaguer. Música: Carme Karr
Publicada a la revista Feminal num.9, desembre 1907

VERSIÓ ACOLORIDA.


2 comentarios: